Ask HILTIOpýtať saVzdelávať saOdborné články
Ask HILTI

JEDNODUCHÁ VOĽBA PROTIPOŽIARNEHO SYSTÉMU

Pridané  pred 4 mesiacmi

Nový Hilti Selektor požiarnych tesnení

prestupy,tesnenie,požiarna ochrana,inštalácie,selektor

83

Výber správnych produktov a riešení pre aplikácie protipožiarnych tesnení inštalácií ako sú vodo-topo a elektro je pre mnohých profesistov a dodávateľov ťažkopádny proces.

Najmä architekti, projektanti a inžinieri často zisťujú, že táto úloha trvá dlhšie, ako je bežný čas k dispozícii. Nie je jednoduché preštudovať si všetky schvaľovacie dokumenty, aby bolo možné špecifikovať správne riešenie a poskytnúť návod, ktoré výrobky sa majú používať v akej kombinácii a ako ich správne nainštalovať.
Nový Hilti ETA Selektor požiarnych tesnení teraz poskytuje skvelé riešenie vyššie uvedených výziev, kde pomáha výrazne znížiť čas a náklady. Nie je to len voľba produktu: je to riešenie, ktoré je na krok vpred. Projektanti a inžinieri môžu definovať konkrétne inštalácie káblov alebo potrubí pre projekt a softvér dynamicky navrhne schválené riešenia pre steny alebo stropy s požiarnou odolnosťou. Okrem toho je nový Hilti ETA Selektor dodávaný s panelom projektu, ktorý zobrazuje všetky zvolené riešenia už na prvý pohľad.

Obr. 1: Nový ETA Selektor požiarnych tesnení


Ako tento softvér funguje?


Inžinieri, ktorí sa podieľajú na projektovaní a predbežnom návrhu pasívnych protipožiarnych upchávok, potrebujú viac než len možnosť vybrať produkt požiarneho tesnenia.
 
Tradične dostupný softvér na voľbu produktov sa zvyčajne zameriava výlučne na poskytovanie protipožiarnych produktových riešení, pričom neodráža potrebné podmienky projektu/aplikácie, ako je schválenie pre konkrétny materiál potrubia, nutnosť špecifického hodnotenia požiarnej odolnosti, priemer potrubia, veľkosti otvorov, materiál steny alebo použitá izolácia. To vedie následne k ďalšiemu posudzovaniu.
 
Hilti ETA Selektor teraz ponúka presne to čo chýbalo: projektanti si môžu vybrať všetky relevantné parametre a následne sa objavia dynamicky vytvorené riešenia. Softvér zobrazí všetky vhodné produkty a pre každé riešenie ponúkne technickú špecifikáciu, ktorú je možné použiť na všetky účely. Každý typický detail je zhrnutý ako A4 dokument, ktorý zohľadňuje všetky relevantné informácie z príslušného ETA vrátane technického výkresu. Okrem toho softvér poskytuje odkazy na dokumenty ETA a DoP (vyhlásenie o parametroch) a uvádza kľúčové vlastnosti zvýraznených produktov. Projektanti si tiež môžu vybrať a pridať konkrétne parametre do svojej dokumentácie prostredníctvom možnosti "vytvorenia vlastných podmienok".
 
Aby sme to zhrnuli, profesisti, projektanti ale aj špecialisti požiarnej ochrany si môžu vybrať konkrétne aplikácie a zvážiť všetky známe relevantné parametre: požiarna odolnosť, typy potrubí, priemery potrubí, konfigurácie káblov, veľkosť a tvar otvoru, izolácia potrubia, priemery káblov atď. Ak sa v špecifikácii uvádza špeciálna značka potrubia alebo typ potrubia, Selektor môže tiež vyhľadať všetky dostupné riešenia protipožiarnych tesnení pre toto presné potrubie. To isté platí pre izolované potrubia, neštandardné kompozitné potrubia, všetky konfigurácie káblov, ako sú zväzky káblov alebo káble na káblovom žľabe a oveľa viac. Zohľadnené sú aj oblasti, ako sú minimálne vzdialenosti okolo schválených potrubí a káblov.
 

Výsledkom je, že nový Hilti ETA Selektor umožňuje inžinierom komplexne zvážiť protipožiarne riešenia v počiatočnom plánovaní s náležitými podpornými dokumentmi, ktoré budú relevantné pre dodávateľov počas inštalácie výrobkov v procese výstavby. Okrem toho projektanti TZB, architekti, alebo dodávatelia môžu uložiť príslušné typické aplikácie do svojej projektovej dokumentácie, jednotlivo ich vytlačiť alebo opätovne použiť na ďalšie špecifikácie alebo ponuky do projektov.


Výhody pre architektov, projektantov a inžinierov


·                    Umožnenie rýchleho a efektívneho hľadania schválených protipožiarnych riešení
·                    Typické detaily môžu byť použité ako dokument podrobnej špecifikácie a môže byť tiež doložený k projektu príslušnej požiarnej ochrany v pôdorysoch a iných projektových dokumentoch
·                    Riešenia je možné ľahko zhromaždiť v priečinku a roztriediť si ich pre každý projekt
·                    Lepšie a skoršie plánovanie zabezpečenia efektívnejšiu koordináciu protipožiarnych riešení a poskytuje oveľa lepšiu transparentnosť od začiatku projektu
·                    Všetky typické detaily obsahujú výkresy, ktoré je možné stiahnuť ako súbor dwg
·                    Vďaka funkcii priameho vyhľadávania môžete rýchlo nájsť všetky dostupné aplikácie pre konkrétny výrobok alebo schválenie ETA

·                    Softvér poskytuje veľmi dobrý prehľad o všetkých odskúšaných a schválených produktoch, pomáha zúčastneným stranám informovať sa o všetkých dostupných produktových inováciách alebo zvážiť ďalšie vlastnosti produktu alebo požiadavky majiteľa



Voľba protipožiarneho riešenia krok za krokom


Obrázok 2 nižšie zobrazuje používateľské rozhranie ETA Selektora. Je veľmi intuitívny a ľahko použiteľný. Príslušné parametre je možné voliť zľava doprava. Podrobnejšie výbery sú zobrazené pre každý parameter v rolovacích ponukách. Pri novom výbere sa zobrazia všetky relevantné produkty a všetky riešenia sa zobrazia dynamicky pre každý produkt. Potom si jednoducho vyberiete produkt a vhodné riešenie. Samozrejme, čím viac parametrov zadáte, tým viac riešení sa odfiltruje.



Obr. 2: používateľské rozhranie nového ETA Selektora požiarnych tesnení

V ďalšom kroku môžete kliknúť na "náhľad", aby ste prešli na ďalšie informácie o produkte a získali všetky odkazy na vygenerované dokumenty. Alebo môžete priamo kliknúť na "typický detail" a vygenerovať typické riešenie, znázornené na obrázku 3. Typický detail tiež obsahuje všetky informácie relevantné pre inštaláciu, ako sú definície prestupujúcich inštalácií, minimálne vzdialenosti, schválené typy izolácie potrubia a materiály, podrobnosti o alebo strope s požiarnou odolnosťou so schválenými maximálnymi veľkosťami otvorov, ďalšie požadované sekundárne produkty a oveľa viac.


Obr. 3: typický detail, zobrazujúci všetky relevantné informácie zvolených riešení v rámci ETA schválenia len na  2-4 strany

Nový Hilti softvér ETA Selektor požiarnych riešení


Po intenzívnom vývoji, ktorý zahŕňal vytvorenie novej dynamickej databázy protipožiarnych tesnení, je teraz spoločnosť Hilti schopná ponúknuť efektívny softvér, ktorý ušetrí čas všetkým projektantom a inžinierom. Ak ste sa v minulosti snažili vybrať vhodný otestovaný a schválený protipožiarny výrobok s relevantnými informáciami zo všetkých dostupných európskych technických posúdení, táto každodenná výzva je teraz vyriešená.
 
ETA Selektor ponúka značnú flexibilitu: projektanti môžu mať len všeobecný prehľad o otestovaných a schválených produktoch a systémoch. Ale na základe požiadaviek projektu, môžu voliť relevantné parametre potrubí, káblov, stien a stropov, izolácie a ďalších podrobností a získať tak veľmi prispôsobené a špecifické riešenia so všetkými informáciami v jednom dokumente, ktoré sú nazývané „typické detaily“.
 
Pri pohľade do budúcnosti tento softvér umožní inžinierom ale aj realizátorom oveľa presnejšie špecifikovať a riešiť bežné problémy s inštaláciou a koordináciou a to už oveľa skôr - v procese plánovania.
 
Softvér je dostupný aj u nás! Ak chcete získať prístup k aplikácii z počítača, navštívte firestop.hilti­.com. Aplikáciu pre mobilné zariadenia si môžete zadarmo stiahnuť na AppStore alebo Google Play

Zatiaľ žiadne komentáre

Buďte prvý kto okomentuje tento článok!

Content is loading