Ask HiltiAskLearnArticles
Ask Hilti

Montáž technických zariadení budov s lankovým závesným systémom

Posted by  pred 16 dňami

Výhody lankových systémov oproti tradičným metódam inštalácie zariadení a rozvodov

inštalácie,lankový systém,TZB,technické zariadenia budov

42

Technické zariadenia budov (TZB) sú kľúčovou súčasťou celkového návrhu a konštrukcie budovy. V komerčných a priemyselných projektoch sú tieto prvky nevyhnutné pre zabezpečenie funkčnosti, efektivity a bezpečnosti budov.

Patria tam zariadenia pre:

  • Výrobu energie
  • Distribúciu energie
  • Dodávku energie
  • Kúrenie, vetranie a klimatizáciu (HVAC)
  • Siete ICT


Tieto prvky "obvykle predstavujú 30-40 % celkových nákladov" projektu (CIBSE, 2021). Niet divu, že toto odvetvie usilovne pracuje na inováciách v oblasti inštalácie TZB a snaží sa obmedziť plytvanie a zvýšiť efektivitu.

Vzduchotechnické potrubia, rozvody káblov/káblové trasy a potrubné siete sú obvykle zavesené pod stropom alebo v otvorených podhľadoch. Typické upevnenie sa skladá z kotvy, závesného prvku a samotného závesu, ktorý drží danú inštaláciu.

Najbežnejším prvkom zavesenia je závitová tyč. Tú je možné inštalovať rôznymi spôsobmi, ale používa sa najmä ako záves pre aplikácie, akými sú napríklad upevňovanie potrubí pre ZTI, ÚK, chladenie a vzduchotechnických rozvodov.



Závitová tyč funguje ako skrutka. Jej závit umožňuje pohodlné pripevnenie ku kotviacim prvkom alebo pripojiť k nej iné upevňovacie prvky, ako sú matice, objímky, nosníky, či montážne uholníky. Závitové tyče majú všestranné využitie, pretože dokážu účinne spojiť a upevniť dva materiály dokopy. Môžu byť použité pri upevňovaní do betónu, dreva alebo kovu a môžu byť použité na dočasné alebo trvalé upevnenie rôznych konštrukcií či závesov počas výstavby. Sú tiež bežným príslušenstvom pre podperné konštrukcie, ktoré majú odolávať extrémne vysokým nárokom.

Napriek širokému využitiu, existujú potenciálne účinnejšie a nákladovo efektívnejšie riešenia ako sú závitové tyče. Tieto riešenia, ktoré sa v priemysle stále viac presadzujú, môžu vyžadovať menej komponentov a pomáhajú eliminovať potrebu rezania a brúsenia. Môžu tiež zvýšiť celkovú produktivitu tým, že sa výrazne zvýši flexibilita inštalácie a zároveň sa skráti doba inštalácie.


Zavesenie pomocou oceľového lanka je nenápadný a prakticky neviditeľný spôsob zavesenia elektrických, ventilačných, osvetľovacích, stropných mrežových a stužujúcich prvkov. V porovnaní s tradičnými metódami je inštalácia až štyrikrát rýchlejšia a lepšia na dlhé vzdialenosti alebo pre uchytávanie prvkov nepravidelných tvarov. Lankový systém je tiež omnoho jednoduchšie nastaviteľný a eliminuje mnoho časovo náročných úkonov vyžadovaných pre iné spôsoby inštalácie.



Výhody lankových závesných systémov

1.      Produktívnejší

Lankové systémy sa dodávajú v sadách pripravených na použitie, čo znamená, že nie sú potrebné žiadne prípravné práce, ako je rezanie a brúsenie. Odstránením tohto medzi kroku môžete toto riešenie inštalovať až štyrikrát rýchlejšie, čo výrazne zvyšuje celkovú produktivitu na stavbe.

 

2.      Väčšia flexibilita a vyššia efektivita nákladov

Zavesenie oceľových laniek je flexibilnejšou alternatívou pre upevnenie inštalácií. To aj preto, že je možné ich inštalovať pod uhlom - závitové tyče obvykle umožňujú iba vertikálnu montáž. V porovnaní s tradičnými metódami navyše lanko ponúka väčšiu flexibilitu pri inštalácii na dlhé vzdialenosti alebo do náročných podkladových materiálov. Použitie závitových tyčí znamená pracnú inštaláciu kvôli rezaniu a montáži, naproti tomu lankové závesy majú integrované závesy, ktoré pomáhajú zvyšovať produktivitu a znižujú nároky na manipuláciu s materiálom a jeho skladovanie (úspora práce sa môže pohybovať od 25 % do 50 %, zatiaľ čo celkové náklady na inštaláciu sa môžu znížiť o 10 % až 28 %) (zdroj: Wilson D, Innovative M&E Installation, ACT 9/2000, BSRIA).

 

3.      Ľahší a univerzálnejší

Systémy so závitovými tyčami sú ťažké. Pre porovnanie, jedna sada lankového závesu váži iba 58 g a unesie rovnakú hmotnosť aplikácie ako 1 kg závitovej tyče a nosníkov. To tiež znamená, že oceľové lanko vyžaduje menej obalov, čím sa môže optimalizovať preprava na stavbu a teda znižovať náklady na dopravu a emise CO2. Keďže lanko môže byť použité na širšiu škálu aplikácií a základných materiálov, to tak isto zjednodušuje správu zásob.

4.      Esteticky "neviditeľný"

Vďaka lankovým podperám, ktoré zvyšujú flexibilitu, môže vaša celková inštalácia vyzerať prakticky neviditeľne a splniť tak požiadavky architektov a majiteľov na otvorené podhľady a odkryté prvky.

 

Objavte náš nový lankový závesný systém MW


https://www.youtube.com/watch?v=TtpFyBBpiKg



Hilti MW lankový systém: šikovné portfólio, ktoré pokryje širokú škálu aplikácií a umožňuje ľahký výber a skladovanie. Je efektivnejší než systémy ťažkých závitových tyčí a ponúka taktiež rôzne koncovky a sady určené pre každú aplikáciu.


Lankový systém MW je kompatibilný s profilmi Hilti a príslušenstvom MVA pre uchytenie vzduchotechniky, čo znamená, že môžete od jedného dodávateľa  získať riešenie pre prakticky každú instaláciu TZB. Okrem toho je možné samouzatvárací lankový zámok MW-L nastaviť bez použitia náradia alebo kľúčov, čo výrazne zjednodušuje niveláciu, dodatočnú montáž a rektifikáciu spádov.



No comments yet

Be the first to comment on this article!

Content is loading