Ask HILTIOpýtať saVzdelávať saOdborné články
Ask HILTI

Upevnenie kotevnej platne

Pridané  pred 3 mesiacmi

Všetko, čo potrebujete vedieť o princípoch fungovania kotiev

kotvenie,chemické,mechanické,návrh,platňa

97

3 základné spôsoby prenosu zaťaženia do betónu 




Koľko riešení existuje na upevnene kotevnej platne?

Skrutky a hmoždinky, epoxidové a hybridné chemické hmoty, kotvy s kontrolovaným krútiacim momentom, patrónové hmoty, šróby, upevnenie podrezaním: to všetko sú upevňovacie technológie, ktoré ponúkajú rôzne výhody v závislosti od požiadaviek na aplikáciu a od podmienok inštalácie (výkon, flexibilita, rýchlosť, vhodnosť).

Ako si vybrať tú správnu?

Prvým krokom je identifikácia krátkeho zoznamu vhodných kotevných riešení na základe kvalifikácie tretej strany (tzv. schválenie ETA pri navrhovaní podľa Eurokódov alebo ICC-ES podľa ACI 348).

Čo to znamená? Predpokladajme, že sa v súčasnej dobe zaoberáte seizmickou aplikáciou: stačí zvážiť riešenie kotiev, ktoré ponúka seizmickú odolnosť a vlastnosti posúdené vo vyššie uvedených dokumentoch.

Druhým krokom je spustenie vlastného návrhu, aby sa odfiltrovali všetky riešenia, ktoré nespĺňajú požiadavky na zaťaženie. Práve takýto návrh je možné vykonať veľmi jednoducho pomocou dostupného softvéru PROFIS Engineering (https://profisengineering.hilti.com/).

V neposlednom rade, je potreba zvážiť aspekty ako je produktivita, jednoduchosť použitia a pomer cena - výkon. Nakoniec je realizačnej firme poskytnuté poradenstvo, ktoré zaistí správne osadenie, napríklad nastavenie krútiaceho momentu, ktorý je potrebné použiť pri rozpínacej kotve, alebo zdôraznenie potreby vyčistenia otvoru pri chemickom kotvení. V tomto ohľade je možné odporučiť systémy, ktoré automaticky zmierňujú riziká týkajúce sa realizácie (napríklad automatické čistenie kotevného otvoru pre chemické kotvy a kontrola krútiaceho momentu pre mechanické kotvy).

Pokiaľ s navrhovaním kotiev začínate, radi vás na vašej ceste prevedieme a začneme úplnými základmi navrhovania a výberu kotiev. Práve pre takéto prípady sú v našom softvéri pripravené tzv. E-learningy - vzdelávanie pomocou jednoduchých kurzov, aby set pochopili ako samotné kotvenie funguje.


Je potrebné vedieť, že napriek mnohým rozdielom v kvalite, účinnosti a rozsahu použitia majú všetky technológie dodatočne inštalovaných kotiev spoločný základ: spôsob, akým tieto systémy prenášajú zaťaženie do betónového základného materiálu, je založený predovšetkým na jednom princípe alebo kombinácii troch princípov fungovania, ktoré sú znázornené nižšie.


Trenie


Ťahové zaťaženie N sa prenáša do základového materiálu trením R. K tomu je nutná rozpínacia sila Fexp, ktorá môže byť vytvorená použitím kontrolovanej sily alebo premiestnením.

V prípade kontrolovanej sily vzniká bočné napätie (tzv. expanzia), kedy na koniec kotvy pôsobí uťahovací moment. To je prípad kotiev sú expanzná kotva HST3 a HSL-3.

Zaklinenie


K upevneniu dochádza podrezaním betónu a tak vytvorením tvarového zámku s upevnením. Ťahové zaťaženie N je v rovnováhe so silami R, ktoré pôsobia na základný materiál, ako u samoreznej kotvy HDA



Podrezanie


Medzi kotevným prvkom a stenou otvoru sa vytvorí adhézny spoj pomocou chemickej hmoty, napríklad HIT-RE 500 V4 alebo HIT-HY 200-A V3 a kotevným prvkom ako napríklad závitová tyč.



Kombinácia pracovných princípov


Mnohé kotvy získavajú svoju silu udržania sa v otvore kombináciou vyššie uvedených pracovných princípov.
Napríklad kotva pôsobí na stenu otvoru rozpernou silou v dôsledku posunu kužeľa voči puzdru. To umožňuje, aby sa pozdĺžna sila prenášala na kotvu trením. Zároveň táto rozperná sila spôsobuje trvalú lokálnu deformáciu základného materiálu: vzniká tak zaklinenie, ktoré umožňuje dodatočný prenos osovej sily v kotve na základný materiál.
Ak sa chcete dozvedieť viac, máte niekoľko možností:
zanechajte komentár alebo napíšte otázku do našej komunity
zúčastnite sa našich webinárov alebo sa informujte o našich školeniach pre projektantov a realizačné firmy.

Zatiaľ žiadne komentáre

Buďte prvý kto okomentuje tento článok!

Content is loading