Ask HILTIOpýtať saVzdelávať saOdborné články
Ask HILTI

VÝZNAM POŽIARNEJ OCHRANY V SYSTÉMOCH TESNENIA VZDUCHOTECHNICKÝCH POTRUBÍ

Pridané  pred 11 mesiacmi

Prečo je dôležité aby vzduchotechnické potrubia boli vždy izolované?

tesnenie,izolácia,požiarna ochrana,VZT,vzduchotechnika

240

Efektívna prevádzka systémov VZT (vykurovanie, vetranie a klimatizácia) je rozhodujúca pre udržanie komfortného vnútorného prostredia v budovách. Pri zameraní na výkon a funkčnosť je však nevyhnutné neprehliadnuť kritický aspekt požiarnej bezpečnosti. Protipožiarne systémy, konkrétne v systémoch VZT, zohrávajú zásadnú úlohu pri predchádzaní šíreniu požiaru, ochrane životov a minimalizácii škôd na majetku. Tento článok sa zameriava na význam protipožiarnej ochrany v systémoch VZT a zdôrazňuje jej výhody pri zvyšovaní bezpečnosti a účinnosti.

Pochopenie požiarnej ochrany v systémoch VZT:


Protipožiarne opatrenia zahŕňajú implementáciu opatrení na zabránenie prechodu ohňa, dymu a toxických plynov cez otvory v požiarne deliacich konštrukciách, ako sú steny, podlahy a stropy. Tieto konštrukcie sú navrhnuté tak, aby zabránili šíreniu požiaru a poskytli obyvateľom bezpečnú cestu pre evakuáciu. V kontexte systémov VZT sa protipožiarne tesnenie zameriava na utesnenie akýchkoľvek prestupov alebo otvorov vytvorených VZT potrubím prechádzajúcim cez protipožiarne bariéry. Tieto prestupy narúšajú celistvosť a izolačnú schopnosť požiarne deliacich konštrukcií, práve preto je prestupy nutné patrične utesniť, aby bolo zabránené šíreniu požiaru, dymu a tepla v budove.


Obr. 1 - Rozdiel medzi integritou a izoláciou - dve kritériá EI, ktoré musia byť splnené pri tesnení prestupov s požiarnou odolnosťou

Správnym tesnením prestupov, či už vzduchotechnických inštalácií (na základe normy STN EN 1366-1) alebo inštalácií technického zariadenia budov (na základe normy STN EN 1366-3) získavajú požiarne konštrukcie svoju účinnosť pri obmedzovaní požiarov, čím bránia ich šíreniu do iných priestorov budovy. Toto zásadné opatrenie poskytuje obyvateľom viac času na bezpečnú evakuáciu a pomáha hasičom v ich úsilí kontrolovať a uhasiť požiar.

Rozdiel v skúšobných normách STN EN 1366-1 a STN EN 1366-3

Na začiatku je potrebné zdôrazniť čomu sa normy venujú, pretože v západných krajinách sa tieto dva typy inštalácií neumiestňujú do jednej šachty ako sa to robí v našom regióne, čo spôsobuje neskôr značné problémy s tesnením takýchto prestupov.
STN EN 1366-1: Skúšanie požiarnej odolnosti prevádzkových zariadení. Časť 1: Vzduchotechnické potrubia
Táto norma zahŕňa vystavenie skúšobnej vzorky riadenému požiaru s teplotnými a časovými parametrami definovanými klasifikačnými požiadavkami. Skúška hodnotí správanie prvku v podmienkach požiaru, hodnotí jeho schopnosť udržať stabilitu konštrukcie a zabrániť šíreniu plameňov a tepla na neexponovanú stranu. Na základe výsledkov skúšok je prvku priradená špecifická klasifikácia požiarnej odolnosti. Táto norma uvažuje len VZT potrubia a neuvažuje sa s neizolovanými potrubiami. Takáto skúška simuluje reálne správanie sa VZT potrubia pri požiari, takže zohľadňuje aj pozdĺžny pohyb potrubia na dĺžke 4,1 m a rovnako sa napríklad pri potrubí typu A uvažuje s podtlakom vnútri potrubia, ktorý zapríčiňuje deformácie.
Ak má vzduchotechnické potrubie vykazovať požiarnu odolnosť, skúša sa podľa scenárov podľa smeru pôsobenia tepelného namáhania:

  • z vonkajšej strany s označením  „i ← o“, potrubie typu A,
  • z vnútornej strany s označením  „i → o“, potrubie typu B,
  • z oboch strán s označením „i ↔ o“, potrubie typu B.


STN EN 1366-3: Skúšanie požiarnej odolnosti prevádzkových inštalácií. Časť 3: Tesnenia prestupov
Táto norma sa na druhej strane zameriava na skúšanie požiarnej odolnosti prevádzkových inštalácií, ako sú potrubia, chráničky a káblové inštalácie, ktoré prechádzajú cez požiarne deliace konštrukcie okrem vzduchotechnických inštalácií. Tieto inštalácie môžu potenciálne ohroziť požiarnu odolnosť stavebného prvku a EN 1366-3 poskytuje štandardizovaný prístup na vyhodnotenie ich schopnosti zachovať integritu a izoláciu konštrukcie. Táto norma skúša potrubia v dĺžke 1,1 m - 1,3 m a uvažuje s uzatvorením koncov podľa konfigurácie potrubia (U/U, U/C, C/U, C/C - viac informácií v článku https://ask.hilti.sk/article/čo-zmamená-konfigurácia-konca-potrubia/u9hvzh)

Z vyššie uvedeného vyplýva, že EN 1366-1 a EN 1366-3 sú dve dôležité normy v rámci série EN 1366, ktoré sa zaoberajú rôznymi aspektmi skúšania požiarnej odolnosti rôznych inštalácií.

S ohľadom na návrh vzduchotechnických potrubí sa používa norma ČSN 73 0872, ktorá bola prijatá do noriem STN.Z tejto normy vyplývajú nasledovné pravidlá:
Prestupy VZT potrubí by mali byť osadené s protipožiarnou klapkou okrem prípadov, kedy:
Prípad č. 1
1) Plocha prierezu potrubia je do 40.000 mm2
2) Plocha do 1/100 požiarne deliacej konštrukcie – súčet prierezových plôch všetkých prestupov potrubí prechádzajúcich požiarne deliacou konštrukciou je do 1/100 plochy PDK, ktorou prestupujú VZT potrubia
3) Min. vzdialenosť medzi prestupmi je 500 mm
Prípad č. 2
1) Potrubie je v celej dĺžke chránené vrátane miesta prestupu
Z vyššie uvedených faktov vyplýva, že na základe skúšobných ale aj projekčných noriem nie je možné, aby sa na stavbe, napríklad v inštalačných šachtách vyskytovali nezaizolované vzduchotechnické potrubia. Realizácia tesnenia prestupu nezaizolovaného vzduchotechnického potrubia cez požiarne deliacu konštrukciu nevyhovie požiarnej skúške na izoláciu prenosu tepla na nevystavenú stranu, kde je kritériom 180°C.
Nižšie uvádzame príklad nesprávne zrealizovaného prestupu, kde okrem chýbajúcej izolácie je nesprávne použitá protipožiarna PUR pena, ktorá neslúži na tesnenie prestupov.


Obr. 2 - Príklad NESPRÁVNE utesneného prestupu vzduchotechniky a potrubia

Úspešná implementácia protipožiarnej ochrany v systémoch VTZ ale aj TZB si vyžaduje komplexný prístup. Uvádzame niektoré kľúčové kroky, ktoré je potrebné zvážiť:

  • Hodnotenie: Vykonajte dôkladné posúdenie systému, pričom identifikujte všetky potenciálne prieniky cez požiarne deliace konštrukcie. Patria sem potrubia, VZT potrubia, elektroinštalácie a chráničky.
  • Výber protipožiarnych systémov: Vyberte si vhodné protipožiarne výrobky podľa typu a veľkosti prestupov. K dispozícii sú rôzne protipožiarne materiály, ako sú protipožiarne tmely, nátery, peny vhodné do prestupov, bandáže, pásky, tvarovky a manžety.
  • Inštalácia: Uistite sa, že protipožiarne výrobky sú nainštalované správne a podľa pokynov výrobcu. To môže zahŕňať utesnenie okolo prestupov, použitie ohňovzdorných materiálov ako napríklad minerálna vlna správnej objemovej hmotnosti a použitie schválených protipožiarnych systémov.
  • Pravidelné kontroly a údržba: Naplánujte si pravidelné kontroly tesnenia, aby ste identifikovali akékoľvek potenciálne porušenia protipožiarneho uzáveru. Vykonajte údržbu a opravy okamžite, aby ste zachovali účinnosť protipožiarnych opatrení.


Záver:


Protipožiarne systémy tesnenia prestupov vzduchotechnických potrubí sú kritickým prvkom pri zaistení bezpečnosti a účinnosti budovy. Účinným tesnením prestupov môžu protipožiarne deliace konštrukcie splniť svoj zamýšľaný účel zadržiavať oheň, dym a vedenie tepla, čo umožňuje obyvateľom bezpečnú evakuáciu a znižuje škody na majetku. Súlad so stavebnými predpismi a normami o požiarnej bezpečnosti je nevyhnutný a správne zrealizované protipožiarne tesnenia to pomáhajú dosiahnuť a zároveň zvyšujú energetickú účinnosť. Investovanie do komplexných protipožiarnych opatrení je proaktívny prístup k ochrane životov a majetku, vytváraniu spoľahlivejšieho a bezpečne vybudovaného prostredia.



Obr. 3 - Vzduchotechnické potrubie s priebežnou a lokálnou izoláciou pri skúške

Zatiaľ žiadne komentáre

Buďte prvý kto okomentuje tento článok!

Content is loading